Hvorfor å nekte noen rosa LEGO ikke betyr større valgfrihet

Akk, hadde det vært så vel. Hadde barn virkelig fått velge selv uten at vi voksne fortalte dem hvordan de skal oppføre seg basert på kjønn.

…skriver Prinsesse Lea i Hvorfor rosa LEGO ikke betyr større valgfrihet.

Jeg deler på mange måter prinsessens grunnsyn, som jeg tolker i retning av at ‘noen ganger kan kjønn være en tvangstrøye av fordommer det kan være vanskelig å vri seg ut av’.

Samtidig deler jeg bolig med en fire-årig prinsesse som er ekstatisk opptatt av prinsessekjoler, som går i spinn av prinsesse-mølet fra Disney. Det svir litt i all sin kjønnsrollekonformitet, selv om jeg også veit litt om hvor fett det er å leke med rosa. Ingen i barnehagen hadde så mange »My little pony»-dukker som jeg.

Men jeg skjønner altså ikke hvordan jeg ved å nekte knert å leke med ‘Friends’ skaper mer valgfrihet? Det kjennes som nekt innebærer det motsatte.

Og, ja, prinsesse. hadde det enda vært så vel: at folk fikk velge selv uten at folk fortalte dem hvordan de skulle oppføre seg basert på kjønn.

Én kommentar

  1. Leste denne saken i kjølvannet av lego diskusjonen: http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/JenteLego-og-honsehjerner-6741781.html#.T0Iw7B3hPk8

    Aspaas har noen poenger men allikevel følte jeg meg som verdens største idiot da jeg og sønnen min kjøpte rosa Belleville Lego til datteren/søsteren. Jeg kan skylde på at det var sønnen min som pekte på de rosa lekene og sa navnet på søstere…..men det var jeg som kjøpte dette rosa makkverket til henne og en bil til han.