Edit-a-thon på Nobels fredssenter

På torsdag gjennomførte vi for første gang et Wikipedia Edit-a-thon på Nobels Fredssenter.

Et edit-a-thon er en skrivestue der en gruppe mer eller mindre løst sammensatte mennesker samles for å redigere wikipedia, gjerne knyttet til et tema eller fagområde. Formålet er å forbedre eller utvikle et artikkelfelt på verdens største oppslagsverk. På veien kan en ha det hyggelig, lære en hel del nye ting og om en åpner opp, møte publikummere i en litt annen setting enn en vanligvis gjør.

Vårt første edit-a-thon rettet handlet om «Nobels fredspris, fredsprisvinnerne og andre relaterte artikler om fred, krig og konfliktløsning». Nokså åpent, noe vi fant ut var ganske fint. Folk stod fritt.

En kort oppskrift på hva vi gjorde:

 • Øivind Stenersen (( «Nobelekspert», fagbokforfatter og konsulent til fredssenterets utstillinger)) tok utfordringen med å holde ett 15 min. innlegg om fredsprisens historie
 • Erlend Bjørtvedt ((Wikimedia Norge)) holdt en generell introduksjon om Wikipedia
 • Knut Hjelleset ga en kort innføring i hvordan en redigerer
  • tok en fritt valgt artikkel opp på lerret, i felleskap kom rommet frem til noen forbedringer i artikkelen og disse ble implementert
  • nevnte noen do’s, don’ts + vanlige feil
  • delte det enkleste trikset i boka: om du skal få til noe du ikke vet hvordan du gjør, finn en tilsvarende artikkel og se i koden, kopier den og tilpass til den artikkelen du selv jobber med
  • understreket viktigheten av den leksikalse sjangeren, og nødvendigheten av å referer til eksterne, verifiserbare kilder

Så satte vi igang å redigere. Mange satt hver for seg på egen pc, mange satt sammen og drøftet justeringer før de skrev inn. Vi prøvde å ikke begynne på akkurat samme sted, og praten gikk livlig rundt i lokalet om forskjellige små og store problemstillinger; «er denne kilden god nok?», «hva skjer med formatteringen her?» osv.

I løpet av noen hektiske timer endret, justerte og økte vi innholdet på et 20-talls artikler, vi fikk kombinert jobb og hygge og for egen del tror jeg at jeg fikk stimulert både språkførings- og fredspriskompetansen. Før vi takket av presenterte alle kort hva vi hadde jobbet med, hvilke endringer vi hadde gjort og applauderte hverandres bidrag.

Og selvsagt holdt info-avdelingens Kirsti Svenning arrangements-temp’en oppe på twitter og instagram med merkelappen #editathon.

Blir du med neste gang?

PS: Like før vi gjennomførte vårt edit-a-thon, arrangerte Nordiska Museet i Stockholm et edit-a-thon om mote. Deres samarbeidspartner Europeana har lagt ut et godt arkiv med bilder fra arrangementet på flickr og en utfyllende rapport på arrangementet ligger selvsagt også på svensk Wikipedia. Flinke, de der svenskene, altså.

2 kommentarer

 1. Bra sammanfattat och kul att det gick bra för er. Har ni samlat resultatet av redigeringarna någonstans på wikipedia så att det går enkelt att se framstegen?

  1. thomas avatar
   thomas

   Hei Axel! Pr. nuh har vi ikke det, og det er kanskje ett av punktene vi kan sette under «forbedringspotensiale» når vi evaluerer. Ser det er god verdi når det gjøres som i http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skrivstuga/Mode og http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skrivstuga/Kvinnorörelsens_historia. (som du pekte til i forrige uke:).