How to set DuckDuckGo as your default search engine in Chrome

Det er tiden for å være bevist om egne brukerdata. Selv er jeg helt novise, og har egentlig ingen illusjoner om at mine tiltak er noe særlig til hinder for de som virkelig vil samle data om meg. Allikevel. Det er lov å prøve.

På jobb er det Windows som gjelder. Litt ubehagelig å ikke kunne sitte i den vakre og trygge Apple-bobla, men egentlig ganske ok å stikke nesa ut å kjenne på noe annet i blandt også. Som f.eks. Chrome, som jo er en ganske fin nettleser. Som lar deg sette DuckDuckGo, de lett paranoides søkemotor, som default. Techman har laget en fin liten bruksanvisning:

How to set DuckDuckGo as your default search engine in Chrome

  1. Open Chrome and navigate to chrome://settings/searchEngines.
  2. Scroll down to «Other Search Engines» if you had to scroll down; I have many search engines added
  3. Type «DuckDuckGo» in the box for Add a new search engine
  4. Type «duckduckgo.com» in the box for Keyword
  5. Copy and paste https://duckduckgo.com/?q=%s into the URL with %s in place of query box
  6. Click off of the entry
  7. Click «Make Default» when you hover over the newly entered custom search engine. Chrome will automatically move DuckDuckGo up into the default search engines list. This list is also synced via Chrome sync.

 

 

After that, you should be set. Open a new tab by clicking the new tab button or pressing CTRL + T on your keyboard and make a test search. If your search comes through via DuckDuckGo, then you’re all set.

via How to set DuckDuckGo as your default search engine in Chrome and more — Techman’s World.

Sweet.