Prøvekjør en wiki

I faget Pedagogisk bruk av IKT ved HiO har jeg i vår jobbet med ett prosjekt hvor vi prøvde ut en wiki-programvare, DokuWiki, i en 6. klasse her i Oslo ((Rapporten er å finne her, i filbanken)). Vi har hatt muntlig fremføring basert på prosjektet, og i morgen er vi sannelig invitert på seminar for Lærende Nettverk ved HiO for å dele ((vi kjører en presentasjon i Prezi)). Vi er i godt selskap; på programmet før oss er Ingunn Kjøl Wiig.

Det er mange som benytter seg av gratiswikitjenesten WikiSpaces om dagen, og jeg har ikke noen store motforestillinger mot det; det funker, det er mange som bruker det, og derfor er det også lettere å få hjelp om noe skulle stoppe opp. Samtidig sitter jeg fortsatt med en følelse av at det alltid er bedre å ha full kontroll over filene selv ((så sant det er teknisk mulig)).

Det å sette opp en wiki på egenhånd er ikke veldig vanskelig; det stiller litt krav til filbehandling, og litt evne til å feilsøke. Som lektor Melby sier ((uten at jeg påstår å vite noe om hvilken wiki hun snakker om)) er at den første erfaringen vi vil gjøre oss, er at det er fort gjort å sette opp en wiki […] Jeg er ganske enig, men for å kunne gå derfra til «som sagt, så gjort» kan det være greit å følge en liten punktliste.

Jeg vil i det følgende beskrive ett oppsett som muliggjør å prøvekjøre DokuWiki på din hjemmemaskin, og klargjøre den før den legges på ett sted som er tilgjengelig for elevene dine.

 1. Gå til http://www.wampserver.com/, velg fanen «download», og last ned siste versjon av Wamp. Kjør installasjonsprosessen som følger. Kort summert er dette et program som gjør at nettleseren oppfører seg som om den var på nettet når den leser filer som ligger i mappen c:\wamp\www
 2. Gå til http://www.dokuwiki.org/, velg finn «download» litt ned på siden, og klikk. Pakk ut ((unzip)), og legg filer og mapper fra dokuwiki over i c:\wamp\www
 3. Åpne nettleseren din og skriv http://localhost i adressefeltet. Du vil nå være inne i DokuWiki, og alt er klart til å sette igang!

Beskrivelsen over er gyldig for maskiner som kjører en eller annen versjon av Windows. Sitter du på en Mac, bytter du bare ut wamp med mamp: http://www.mamp.info.

4 kommentarer

 1. Espen avatar
  Espen

  For Linux er det LAMP som gjelder. Installasjon avhengig av valgt distribusjon, men her er et eksempel for Ubuntu: http://www.howtoforge.com/lamp_installation_ubuntu6.06

 2. Det var ergelig at jeg ikke kom meg til HiO i dag, men det var Force Major. Håper deres presentasjon gikk bra – det hadde vært interessant å se den. Lykke til med eksamen, forresten!

 3. Dere imponerte stort under fremføringen på Lærende nettverk, og jeg ble veldig inspirert av prosjektet deres! Har skrevet litt om dere i min splitter nye blogg!

 4. @espen æres den som æres bør, det var jo du som viste meg mamp i utgangspunktet, så det overrasker ikke at det er du som viser meg løsning for linux også…

  @ingunn ditt fravær var vel mest ergelig for oss!

  @hans christian takk, takk for veldig gode ord. Hyggelig å bli satt pris på, og hyggelig å bli nevnt. http://hanschristians.blogspot.com/ ligger inne i leser’n min fra nå av!