Om #ffnor og digitalt tunnelsyn

Vi har alle gjort det en gang. Registrert enn twittermelding eller oppdatering som er så langt unna hva vi selv kunne skrevet eller sagt eller tilogmed tenkt. Så har vi sporenstreks lett etter «unfollow». Fra nå av må vi tenke oss om minst to ganger før vi trykker.

Mange har skrevet mye fornuftig etter 22/07. @geirbore har endog samlet noen sentrale på sin blogg ((hold øye med kommentarfeltet for tilleggslesing)). For meg er det særlig to som tidlig skilte seg ut med innsikt jeg vil ta med meg.

Thomas Hylland Eriksen skrev allerede på mandag om digitalt tunnelsyn og hvordan google og alle de andre samler informasjon om hva vi liker på nettet for å strømlinjeforme vår surfeopplevelse, en surfeopplevelse med minimalt motstand. Tatt ut i det ekstreme er denne mekanismen kanskje med på å drive en polarisering som er med på å forklare noe av det som skjedde sist fredag.
Bjørn Stærk er en annen som traff svært godt tidlig. I sitt essay ((som idag også er gjengitt i VG)) skriver han bl.a

So here’s the first test for right-wing critics of immigration and Islam.  The test is: […] Are you prepared to either acknowledge the implicit violence in ideas you sympathize with, or forgive it in ideas you despise?

Spørsmålet handler i stor grad om vi er i stand til å behandle egne idéer med samme kritiske sans som vi behandler idéene til de vi er uenige med. Erstatt gjerne «right-wing critics» med hva/hvem som helst, erstatt gjerne «vold» med et annet fenomen. Poenget handler om å være i stand til å snu saksforhold på hodet, se saker fra «den andre siden».  Andrew Bührlie Bjerke mistet denne evnen på veien.

Jeg vil ikke miste den evnen. Jeg trenger de stemmene som skjærer i øret, som mener ting jeg ikke liker, som kan være litt rabiate, som kan vise meg den andre siden. De jeg kan være potte uenig med.

Fra nå av er det disse som skal få min #ffnor ((tegnet # brukes på twitter for å angi emneord, «hashtags». #ff ble etablert engang før tidenes morgen for «FollowFriday», en anbefaling på fredagen, senere oppstod #ffnor for norske kvitterbrukere)).

 

3 kommentarer

  1. Skriver "Om #ffnor og digitalt tunnelsyn" som begrunnelse for #ffnor til @leifern @HarekHansen @Olvew http://t.co/mNKBzJ2 #oslove

  2. […] Om #ffnor og digitalt tunnelsyn Spørsmålet handler i stor grad om vi er i stand til å behandle egne idéer med samme kritiske sans som vi behandler idéene til de vi er uenige med.Jeg vil ikke miste den evnen. Jeg trenger de stemmene som skjærer i øret, som mener ting jeg ikke liker, som kan være litt rabiate, som kan vise meg den andre siden. De jeg kan være potte uenig med.Fra nå av er det disse som skal få min #ffnor3. Source: http://www.thomasrost.no […]