LNU samler tekster om 22/7

På Del&Bruk og på FB gjør LNU ((Landslaget for Norskundervisning)) i disse dager en innsats for å samle inn tekster om 22/7 til bruk i klasseommet.

Som Kjersti Rognlien Selbu skriver:

[LNU] arbeider med å lage en liste/oversikt over tekster som kan brukes som utgangspunkt for samtale om terroraksjonen i Oslo og på Utøya og konsekvensene dette får for landet/språket/livet vårt. Lista vil inneholde tekster, kommentarer og artikler skrevet etter 22. juli, men også eldre tekster i ulike sjangre med tema demokrati, terror, samhold, kjærlighet, frihet etc.

Flere har gjort noe av det samme, med litt forskjellige utgangspunkt. Både på lista til Morten Myrstad ((med vekt på #SoME)) og på DTs Redaktørbloggen er det mye interessant lesing. Det som helt klart er viktig og spennende med den oppgaven LNU har tatt på seg, er å finne tekster som funker for yngre. De som har gjort sterkest inntrykk på meg i disse dagene er først Bjørn Stærks essay, men ikke minst Cornelius Jakhellns «Æren og Demokratiet» som stod å lese i Morgenbladet en uke etter angrepene. Problemet er bare at disse tekstene ikke nødvendigvis egner seg i alle klasserom. Der er kanskje Are Kalvø’s «Ting vi liker ved dette samfunnet» mer «brukandes».

Jeg er spent på hvilke andre tekster LNU foreslår. Har du et forslag, sleng dem inn. Ingen grunn til å sitte på gjerdet:)

Update 7/8: Bjørn Stærk og Martin Knutsen har trivelig nok lagt igjen kommentarer med lenker, takk. I tillegg mener jeg Vær Stille av Bård Torgersen på Flamme Forlag ((legg den like gjerne i RSS-leseren din først som sist)) er åpenbart leseverdig i og utenfor klasserommet.

3 kommentarer

 1. Takker. Jeg har også skrevet en norsk versjon for VG av essayet du linker til. Den er kortere og mer fokusert, mindre «rant», så kanskje mer egnet.

  http://vgdebatt.vgb.no/2011/07/29/det-er-en-annen-tid-na/

 2. thomas avatar
  thomas

  Ja, selvfølgelig! Takk! Registrerte det da det kom, og skulle egentlig hatt lenke til det i parentes, men har tydeligvis glemt det… Sikkert mer egnet bare i kraft av sin norske språkdrakt.)

 3. Martin Knutsen avatar
  Martin Knutsen

  Hei, skreiv denne i 2009, Hatet mot Islam. En polemisk artikkel om Fjordmann, etc. http://www.gateavisa.no/2009/12/09/hatet-mot-islam/