Foldingtext
– om en app i beta & annet

Hovedpoenget med denne posten er å få frem følgende poeng:

Foldingtext er for tiden i gratis beta og kan lastes ned fra Hog Bay Software.

Jeg gjentar det igjen om ca 750 ord.

Jeg har en stund vært litt opptatt av ren tekst som en fornuftig måte å arbeide med skriverier. På jobben omtaler noen meg som litt jålete, som en som forvansker ting, en som avleverer tekster som ser rare ut osv. Hva i all verden er galt med word, liksom?

En del ting er galt med Word

Word er et fantastisk program. Men det medfører også store utfordringer. Selv er jeg ikke flink nok til å bruke stiler riktig (du vet, H1, H2 osv.) men jeg har mer enn en kollega som er enda værre. Som ikke forholder seg til sentrale elementer i formateringen, som kun bruker skriftstørrelse, font og b eller k for å markere tekstforløp. Når du jobber med tekster som løper over ett ark (jeg har aldri sluttet å skrive i page-layout-mode) er det vel å bra. Men når tekstmengden som skal produseres er større, begynner det å bli vanskelig. For ikke å snakke om de gangene teksten skal ut i et annet format enn utskrift på en lokal printer.

For det hender jo at en tekst skal ut på en nettside, over i en trykksak, gjennom en oversetter (som kanskje bruker et program) osv.

Når mindre er mer

Mitt store skifte kom vel strengt tatt da jeg tok i bruk iPad aktivt som skriveverktøy. Som Mac-bruker var .doc(x)-filer alltid innenfor rekkevidde, med innføringen av iOS begynte det rett og slett å bli for komplisert. Det ble tydelig at word rett og slett ikke var fleksibelt nok, og at en masse funksjoner var overflødige.

Entre gleden ved rentekst, eller mer spesifikt: iOS-applikasjonen PlainText og etterhvert storebror Writeroom, som begge er utsøkte programmer med vekt på kjernefunksjonalitet: sømløs og rask lagring til Dropbox og et grensesnitt uten staffasje. I dag er Writeroom hovedapplikasjonen for tekstredigering i tidlige faser, det er der jeg stort sett tar møtenotater (om jeg ikke har MindNode oppe), jeg skisser eposter, poster til bloggen og tweets. Både Writeroom og Plaintext har svært kort vei til ord- og tegnteller når det er viktig (tweets, layout-begrensninger osv.)

Rentekst-filer (.txt) er lette (den jeg skriver her veier 4 kb, en wordfil begynner 10x tyngre og baller på seg) og de kan leses av alle dingser. I en fremtid kanskje uten Word vil innholdet fortsatt være tilgjengelig.

Ekstrafunksjonalitet når det trengs

Rentekstformatet kan lett ‘bygges ut’ for forskjellige formål.

Det enkle programmeringsspråket Markdown utviklet av Shawn Blanc John Gruber i utgangspunktet for å lette arbeidet til nettprogrammører er ett eksempel. Med den går det an å programmere tekst som fortsatt er lesbar for et menneske og samtidig bærer avansert kode. Jeg skriver akkurat nå markdown og setter inn en * før og etter et ord for å frembringe kursiv.

Et annet eksempel er Textexpander, en tilleggsapplikasjon som åpner opp for tastatursnarveier for ofte brukte ord, setninger eller strukturer. Alle mine iDingser har Textexpander installert, og i TextExpanderarkivet har jeg liggende snarveier for dagens dato, for et strukturert møtereferat og hurtigkoder for de nærmeste kollegene. Når jeg er ansvarlig for møtereferatet, åpner jeg en ny fil, skriver ;d i tittelfeltet og får umiddelbart opp dagens dato på formen yyyy_mm_dd. Alle møteref-filer ligger i en mappe i dropboks, og sortert alfabetisk har jeg alltid den nyeste øverst. I skrivefeltet skriver jeg ;mt og vips har jeg malverket til et møtereferat med dato, og en struktur for agenda, info, avgjørelser osv. Det er bare å fylle inn som møtet forløper.

Jeg kjenner jeg kan fortsette lenge. Jeg skal ikke det. Jeg skal tilbake dit jeg begynte, i tittelfeltet.

Rentekstnyvinning

For denne teksten handler egentlig om en ny applikasjon som er i beta fra Hog Bay Software, produsenten av de tidligere nevnte Plaintext og Writeroom.

Programmet heter Foldingtext og kombinerer rentekst-redigering med forhåndsvisning av Markdown-koding. 90% av denne teksten er skrevet i Foldingtext på en fil lagret i dropbox, men mellomtitler, markering av kursiv og fet font og lenker, og de resterende 10% skrev jeg på iPhonen mens jeg så barnetv med knert. Og med Markdown-plugin installert på siden, er det bare å skrive markdown for publisering.

Foldingtext er for tiden i gratis beta og kan lastes ned fra Hog Bay Software’s sider.

Du kan lese mer om MarkdownJohn Grubers nettside.