Bookmarklets letter en digital hverdag

Viktig for å håndtere strømmen av inntrykk i en digital hverdag er det å sortere, hvilket betyr både å velge bort eller unngå endel av støyen, men også å sende relevant data til riktig hylle. Bookmarklets gjør sorteringsjobben unna med færre tastetrykk.

Jeg får input til ting på nettet via Twitter og Facebook, jeg følger endel rss-feeder i GoogleReader, folk sender interessante ting på epost, iblant blar jeg gjennom Flipboard eller Zite og det hender jeg helt på egenhånd googler meg til artikler om temaer jeg bør vite noe om eller bare syns er interessante. Hva gjelder de tingene jeg får tilgang til gjennom app’er, er det som oftest mulig å sende ting direkte til Pocket (som nåomdagen er stedet jeg samler stort sett alt jeg kommer over), men det hender også at jeg vil bruke nettinfo til noe annet enn «å lese senere». Og med Safari boostet med bookmarklets er det fort gjort i en port.

Hva er en bookmarklet?

Engelske wikipedia sier det nokså enkelt:

A bookmarklet is unobtrusive JavaScript stored as the URL of a bookmark in a web browser ((or on a webpage, men jeg fjernet det fordi det ikke er relevant for denne posten)) […] they are designed to add one-click functionality to a browser or web page. When clicked, a bookmarklet performs some function, one of a wide variety such as a search query or data extraction. Usually the bookmarklet is a JavaScript program.

En bookmarklet er altså en kodesnutt du legger i bokmerkene dine, istedet for en url (http://eksempel.no). Heldigvis trenger vi sjelden å skrive kodesnutten selv. Google navnet på en tjeneste + bookmarklet, og sjansen er stor for at noen har skrevet en snutt du bare kan bruke. Den samme kodesnutten funker mest sannsynligvis for nettleseren både på din stasjonære og din håndholdte enhet, så om du bare finner ut av hvordan du sync’er mobilens bokmerker mot den stasjonære kan du godt redigere bookmarklet’ene på den store og de funker fint på den lille.

Først til Safari, så videre til…

Når du vel har bookmarkleten ‘installert’, er det bare å trykke på bokmerket når du er på en side, og den handlingen bookmarkleten er programmert til vil trigge. Jeg har samlet mine bookmarklets i en egen bokmerkemappe i Safari, rangert etter bruksfrekvens:

 • send artikkelen til Pocket
 • lag en task i Things med nåværende url i notatet og sidetittel som taskname
 • åpne sidens rss-feed i GoogleReader (slik at du kan begynner å abonnere)
 • send artikkelen til Evernote
 • send til Pinterest (åpner et valgpanel for valg av bilde + hvilken tavle du vil sende til)
 • og nederst en mappe med de bookmarklet’ene jeg sjelden bruker:
  • send til Instapaper
  • send til egen blogg (wordpress)
  • send til Posterous
  • send til Tumblr
  • send til Diigo
  • send til Delicious
  • send til Readability
  • send til Kindle via Readability
  • forkort url med Hurl (som jeg akkurat fant ut at var tatt ned…)
  • tweet
  • åpne foursquare (skjønner ikke hva denne gjør, og husker ikke hvorfor jeg installerte den)
  • send til Huffduffer (lagre lydfiler til seinere, lurt men sjelden i bruk)

Når jeg ser over det sånn så er det klart for meg at det er mange jeg ikke bruker. Også viser det at mulighetene er enorme.

Hvilken bookmarklet har/ville endret din digitale arbeidsflyt?

Epilog: Nå måtte jeg jo selvsagt teste mitt eget tips, og gjennomgangen over gjorde meg oppmerksom på at det var ett åpenbart hull i bookmarklet-samlingen: en bookmarklet som hentet nåværende url og sendte den rett til Tweetbot, verdens beste twitterapp for iOS. Så da googlet jeg «Tweetbot bookmarklet», og lo-and-behold, noen andre hadde kjent behovet før meg og forfattet de nødvendige kodene. Så får jeg bare håpe at denne nederlenderen er en ærlig sjel og ikke en som sniklytter på hva jeg deler fra nettleseren….

Epilog II: Bare dager etter at jeg la ut denne, kom nettleseren Chrome fra Google til iOS. Jeg er ikke sikker på om jeg vil anbefale den, men om du er Chrome-bruker er det nok grunner til å installere. Chrome kan selvsagt ikke settes som standard-nettleser på iDingsen din, derfor delte Macgeeky noen fantastiske bookmarklet-koder som virkelig underbygger tittelens påstand: kodessnutter som bidrar til å reduserer friksjonen i en digital hverdag.

6 kommentarer

 1. Frkvivi avatar
  Frkvivi

  Takk for nyttig bloggpost Thomas. Nå skal det testes. Det du sier om at de som har laget kodene bør være ærlige sjeler. Er det en fare for overvåking / hacking? Vivi

 2. thomas avatar
  thomas

  Hei Vivi. Det er alltid en fare for at noen kan legge inn noe snusk i en sånn kodesnutt, men som oftest er det nettleseren som håndterer passord og sånne ting. Jeg nevnte det mest for at det er noe å tenke på særlig i de tilfellene hvor det ikke er snakk om en bookmarklet gitt ut av produsenter av et produkt. Den fra Pinterest, Instapaper og Pocket har jeg full tillit til. I tilfellet med den som funker på Tweetbot er jeg overlatt til å stole på vedkommende som har lagt den ut. Og jeg er ikke mer kodekyndig enn at det ser ut som om javascript:window.location='tweetbot:///post?text='+encodeURIComponent(document.title)+'%20-%20'+encodeURIComponent(window.location.href)+'&callback_url='+window.location.href ser nokså ufarlig ut, men jeg kan liksom ikke være helt sikker…

 3. forsøk på oversetting (utan at eg har heilt peiling).
  javascript:window.location=’tweetbot:///post?text=’+encodeURIComponent(document.title)+’%20-%20’+encodeURIComponent(window.location.href)+’&callback_url=’+window.location.href =

  i dette vinduet – åpne ny post i tweetbot – husk å ta med tittel på nettside og lenke.

  Mest brukte i chrome:
  – 2Omnifocus: javascript:window.location=’omnifocus:///add?note=’+encodeURIComponent(window.location)+’&name=’+encodeURIComponent(document.title)

  – 2Posterous:
  javascript:var%20b=document.body;var%20POSTEROUS___bookmarklet_domain=’http://posterous.com’;if(b&&!document.xmlVersion){void(z=document.createElement(‘script’));void(z.type=’text/javascript’);void(z.src=’http://posterous.com/javascripts/bookmarklet2.js’);void(b.appendChild(z));}else{}

  på iphone:
  diigolet
  post med echofon
  pocket
  2omnifocus
  vis kildekode

  For lenge sidan laga eg ein bookmarklet for å laga referansar, brukte det mykje under masterarbeidet:
  http://guttorm.hveem.no/blogg/2005/06/referansar-i-opera-userjs/

  1. thomas avatar
   thomas

   Og selvsagt typisk at du flotter deg med Omnifocus mens jeg sitter her med Things og et mindreverdighetskompleks:)

  1. thomas avatar
   thomas

   Takk! Denne er selvsagt sendt via en bookmarklet til Pocket:)