Hva kan vi bruke Klout til?

Klout er et forsøk på å besvare spørsmålet «Hvordan måle (suksess i) sosiale medier?»

Hva?

«Klout» er navnet på en tjeneste OG på en måleenhet. Om gründerne bak tjenesten skulle beskrive en våt drøm kan det hende at de ville sett for seg at en samtale på kjøkkenet på en skikkelig kul fest forløp seg omtrent slik.

Hun: Min klout er 50. Eller; jeg har 50 (i) klout.
Han: Hvordan vet du det?
Hun: Sjekka det på klout.com. Du burde kloute (deg) du også! Det er skikkelig lurt!

(Eller noe sånt).

Hvordan?

Klout fungerer sånn at du logger inn med din twitter eller Facebook-konto, gir Klout.com tilgang til alle dine data på tjenesten (legger til det du måtte ha av flickr, Instagram, 4sq, G+, WordPress) og klout.com forteller deg hva din klout er. Påvirkningskraft, SoMe matchvekt eller noe slikt. Det er ikke helt enkelt å si hva som påvirker målingen, annet enn å tro tjenesten på at din klout øker «when the content you create or share on social networks inspires others to react (by commenting, tweeting, liking and more)», altså vekt på aktivitene du genererer. Hva som er best av en like, RT eller ☆ er ikke godt å si.

Algoritmen bak er heller ikke mer genial enn at da det ble påpekt at Obama («leader of the free World») hadde lavere klout enn endel sosiale entrepreneurer skjedde det noe som endret på det. Fleksibelt ((eller i det minste mottagelig for ytre press)) .

Hvorfor?

Som det fremgår av siste avsnitt: verdien av innsikten Klout gir er omstridt. Tjenesten tar ikke betalt av brukerne, hvilket betyr at brukerne er produktet. Forretningsideen er å koble brands med brukere med høy klout for sosial produktplassering, målingen er en vei til det.

Men:

 • det er gratis (argumentet brukt positivt er selvsagt i strid med foregående avsnitt. Fleksibelt)
 • bredde over flere kanaler gir et slags overblikk.
 • få alternativer, selv om Hans Petter nevner fler som kanskje er verdt å sjekke ut.
 • måler aktivitet og respons, gir bedre vurderingsgrunnlag enn bare venner og følgere, som jo sier mer om potensiell gjennomslagskraft enn reel gjennomslagskraft.

Som sammenligningsgrunnlag mot andre brukere eller institusjoner tenker jeg verdien er nokså liten. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal ha som mål å ha klout som Obama.

Jeg bruker derimot gjerne Klout i konkurranse med meg selv. I forrige uke kloutet nettredaktør Kirsti Svenning og jeg fredssenteret til 60. Det er en grei målestokk å ha i mente. Om vi plutselig faller til 58, må vi spørre oss selv: hvorfor skjedde det? Og om det kan skyldes at vi har vært slappe, da må vi gjøre noe med det.

Hva er din klout, og har du noe tro på denne typen målinger? Og tusenkronerspørsmålet er jo selvsagt: er det viktig?

3 kommentarer

 1. Artig tjeneste, og veldig interessante tanker rundt validitet og nytteverdi for oss vanlige dødelige.

  Finfin blogg, forresten!

 2. Du fikk meg til å sjekke Klout-sida mi for første gang på flere måneder. Har bare 23 poeng, men har ikke jobbet så mye med det, ei heller linket til alle nettstedene jeg er involvert i. Skal bry meg mer den dagen jeg oppretter en faglig blogg eller nettside. Klout er kanskje viktig når man investerer mye tid i sosiale medier og blogging (med mening), men man merker uansett om man har responderende lesere eller ikke. For en blogger er det kanskje mer interessant med et telleverk som registrerer hvor mange som faktisk er inne på siden?

 3. Jeg tenker litt som du, Peter, at det ikke er så mye å bry seg med. Sånn rent personlig er det kanskje tilogmed i navlebeskuende å være opptatt av egen påvirkningskraft.

  Målet med disse mediene må jo være at vi bruker dem til noe fornuftig utover seg selv: for meg kan det være for å lære noe nytt, få nye perspektiver osv. I jobbsammenheng handler det kanskje i siste ledd om å få folk til å komme inn i museet.

  Statistikk på nettsiden/bloggen er selvfølgelig en annen, og i manges tilfeller, vel så interessant måling. Og så er det jo ikke sikkert at antall er det eneste vi skal gå etter. For meg nå er det vel mer verdifullt at noen har kommentert denne posten, fått meg til å tenke litt videre, skrive litt mer, enn de 20 som har lest denne posten siden jeg la den ut?